Sunday, June 15, 2008

Elav muusika on omal kohal igas meelelahutusasutustes.

Nagu enamuste kaunite kunstivormidega, on ka muusikal inimeste elus oma koht nii suure kunstina kui meelelahutusena. Inimeste lõbustamiseks on muusikal alati olnud oma paigad, kus teda kuulajatele esitletakse. On ka asju, mida inimesed armastavad aga mida ilma muusikata teha ei saa, näiteks tantsimine. Öeldakse, et elava muusika väärtus on selle kordumatuses. Täpselt samal viisil nagu ta kord on kõlanud, ei saa ta enam kunagi olla. Elava muusika puhul lastakse muusikal tekkida vahetult esitamisel. Iga järgmine esitamine on alati veidi teisiti. Selline olukord muutub väärtuslikuks aga alles siis kui kuulajad neid erinevusi märkavad ning neid erinevusi väärtuslikuks peavad. See eeldab keskmisest suuremat teadlikkust muusikast, ning ka esitatava muusika ja sellega seotud kultuurikonteksti tundmist.

Veel võib ealva muusika puhul tuua välja, et lisaks muusikale meeldib kuulajatele nautida muusikut kui inimest, kes on esitatava muusikaga ise vahetus kontaktis. Selle nägemine võib mõjuda vägagi sütitavalt ning kaasahaaravalt, tekitades toredaid elamusi ning sedalaadi fenomen paneb tihi inimesi elava muusika järele ka tantsima.

Tallinna ööelu elavat muusikat pakkuvates kohtades on kirev. Eelkõige naudivad seda Tallinna noored ning arvukad välisturistid. Vanemaid tallinnlasi kesklinnas valjult mürtsuva muusika keskel just väga palju ei kohta. Tallinnas on päris palju klubisid, pubisd, kohvikud ja restorane, kus võib tihti kuulda meelelahutuslikku muusikat elavas esituses. Kõlab nii disko, folk, jazz kui rock. Näiteks teada tuntud Viru hotelli all asuv ööklubi Cafe Amigo on aastaid pakkunud külalistele võimalusi nautida elavat muusikat ning seda lausa mitmel õhtul nädala jooksul. Enamasti kõlavad seal Eesti muusikute esituses tuntud lood rockmuusika varasalvest ning selle järgi tantsitakse Amigos meeleldi. Üheks elava muusika edu põhjuseks Amigos võib olla ka hotelli külalistena domineerivate soome turistide kohalikest suurem armastus elava muusika järele. Kuna turistidel on Tallinna ööelus suur osa mängida, siis on mitmed kohad seda üritanud ka arvestada. Näiteks Raekoja platsi servas asuvas väliskülalistele orienteeritud iiripärane pubi Molly Malone`s pubis mööduvad nädalavahetused just Iiri rahvamuusika saatel, meenutades väga Dublini pubides toimuvat. Swingiliku elavat muusikakultuuri pakuvad tihipeale kohvikud Moskva ja Pegasus ning uue tulijana, kohvik Clazz. Esinejateks enamasti õdusad jazzi triod või kvartetid ning ellkõige võluvad nais hääled. Mehi näeb Tallinnas jazzi laulmas üpris harva.

Olulisena võib elava muusika puhul välja tuua veel asjaolu, et ta vajab alati lisaks esitajale ka suhestumist kuulajaga. Tähtis on see side, mis on esineja ning kuulaja vahel. Selle tekkimine ning ühiselt jagamine on kontserdi õnnestumiseks väga oluline. Kuulajate kohta võib öelda, et tihti on nende tähelepanu köitmisel esinejale, abiks ka äratundmisrõõm. Inimestele lihtsalt meeldib kuulata lugusid, mida nad on raadiost kuulnud, ning, mis juba korra on nende tuju tõstnud. Seda teavad ka esitajad ning esitavadki tihtipeale seetõttu publikuga parema kontakti loomiseks hea meelega, kas enda või teiste esitajate poolt kuulsaks mängitud palasid.

Ilmselt ei tee elav muusika ise veel mõnda kohta Tallinnas veel populaarseks, kuid võib palju kaasa aidata hea koha maine tõstmisele ja jätkuvalt kasvavas konkurentsis püsimisele. Uusi kohti, kus oma vaba õhtut muusika saatel veeta, tuleb tallinnasse aina juurde. Uued kohad on inimeste jaoks tihtipeale atraktiivsemad .Andes uudishimule järgi, ollakse tihti altid külastama mõnda kohvikut, kus varem pole käidud. See teeb aga teada-tuntud kohtate jaoks elu keerulisemaks, ning sunnib otsime võimalusi, kuidas oma kliente hoida. Kokkuvõttes võib öelda, et elav muusika on omal kohal igas meelelahutusasutustes, kus suudetakse seda nauditavalt kuulajatele serveerida ning, kus on stiilipuhtalt kombineeritud nii koha interjöör, ühiseid väärtusi jagav publik ning õnnestunult on valitud ka ruumis viibivate inimeste jaoks tähenduslik muusikastiil. Sellisel juhul omab elav muusika kuulajatele suurt mõju ning tagab külastajate jaoks elamusterikka õhtu, kindlustades niiviisi ka meelelahutuskohtade omanikele kopsakama sissetuleku.