Monday, December 7, 2015

Nihilismi 3 paradoksi

Nihilismi kolm paradoksi  seisnevad minu meelest selles, et samal ajal kui nihilism pakub näiliselt võimalust süümepiinadeta totaalseks väljendusvabaduseks, ei suuda ta inimesele suuremat väljendusvabadust tegelikult tagada. Haakides inimest lahti ühiskonnast kui moraalsest kogukonnast, hääbuvad paljud inimestevahelised moraalil põhinevad suhted ehk vabaduse realiseerimise mingid võimalused  (näiteks austus, usaldus) , sest kollektiivsusele tema mitmekesisuses jääb nihilistlikumas maailmas lihtsalt vähem ruumi. MInu meelest on nihilismi lubadus tuua endaga kaasa suurem vabadus illusoorne, sest inimene on loomu poolest ühiskondlik ning seega ei saa tema vabadus olla kunagi täielikum vaid selle pärast, et ta loobub kollektiivsusega kaasnevatest võimalustest ning keskendub indiviidi tahtele.

Teine  nihilismi paradoks seisneb tema püüdes vabastada inimene ideoloogiate võimu alt, tehes inimese samal ajal uute ideoloogiate suhtes hoopis haavatavamaks ja vähem kriitiliseks. Nihilism annab õigustuste mängida senine väärtustehierarhia ümber ja asendada  vanad ideoloogiad uutega. Tulemuseks on see, et traditsiooniliselt hüvelise elu poole pürgiv ehk moraalil põhinev suhe inimese ja ühiskonna kui terviku vahel kitseneb ja asendub mõne lihtsakoelisema, tehnilisema suhtega (inimese ja ühiskonna suhte mõistmine kapitali, raha, sotsiaalmeedia, tööjaotuse jms kaudu).

Kolmandaks, nihilism väidab, et väärtused on suhtelised ning justkui tegeleb väärtustega hierarhiavabalt,  kuid samal ajal on nihilistliku mõtteviisi objektiks just nimelt uue väärtuste hierarhia konstrueerimine (nt ropendamine ja muu vaba kõnepuuk avalikus ruumis on väljendusvabadusena olulisem kui seda taunivatest tabudest kinni pidamine  jms). Nihilism tegeleb nn traditsiooniliselt väärtushierarhias kõrgemal positsioonil olnud absoluutsete väärtuste taandamisega, luues samal ajal uusi, lihtsamaid hierarhiaid. Nihilism püüab lihtsustada ühiskonna toimemehhanisme. Seejuures on nihilismil väga tugev uue väärtushierarhia tekitamise jõud, kui kõne all on inimeste  ühendamine mõne konkreetse lihtsakoelisema idee alla (nt kanepi legaliseerimine).