Sunday, February 24, 2013

Soovime taastada riigi ja rahva usalduse


Poliitiliste skandaalidega võitlevas Eestis ragiseb kodanike ja parteide vaheline usaldus igast õmblusest. Mida sellises olukorras ette võtta? (ilmunud PM Tartu. 7.02.2013)

Mõnedki Eesti ühiskonnas hõõguvad protsessid (parteide liistule tõmbamine varjatud rahastamise skeemide eest, rahvakogu algatus jms) viitavad, et Eesti inimestes on tugevamalt tärganud ühiskondlik eneseteadvus. Inimesed tunnevad, et peavooluparteid on rahvast eemaldunud ja ajavad oma asja.

Meedia vahendusel avalikuks saanud skandaalid vajavad poliitilisi vastuseid, aga neid ei tule. Võib muidugi loota, et osalt peituvad lahendused praeguste korporatiivsete massiparteide «sisemises puhastumises», kuid rahva ja riigi usalduse taastamiseks on võimalik pakkuda massiparteidele ka alternatiivi –kodanikuühendused ja kohalikud valimisliidud.

Oleme viimase aasta jooksul ühingus Vaba Isamaaline Kodanik (VIK) mõttekaaslaste seltsis jõudnud arusaamisele, et hea alternatiiv parteidele on kohalikud valimisliidud. Õnneks on tänu õiguskantsleri pingutusele valimisliitude moodustamine Eestis veel võimalik ja Pärnu linna näitel teame, et valimisliidud tulevad edukalt toime ka linnavalitsuse juhtimisega. Vaadates Pärnut, võib julgelt öelda, et valimisliidud on võimalus usaldusliku õhkkonna taastamiseks kodanike ja valitsejate vahel.

Mille eest me seisame? Vaba Isamaaline Kodanik soovib, et ühiskonnas valitseks usaldus. Me tahame luua ja ellu viia poliitikat, mis toetab eestlase vaatepunktist maailmale vaatava inimese arengut. Meie visiooniks on globaliseeruva maailma tõmbetuultes ennast Eestimaal koduselt ja kindlalt tundev Eesti inimene.
Vaba Isamaaline Kodanik ei ole ühekordne projekt, vaid koostööl ja usaldusel põhinev mõttekaaslaste võrgustik. Oleme kindlalt seda meelt, et kohaliku elu korraldamisel peab olema võimalus kaasa rääkida ka neil kodanikel, kes ei ole mitmesugustel põhjustel nõus ennast siduma erakonnapoliitikaga.

Ühiskonna poliitilise näo kujundab inimeste tihe suhtlus ja selle kvaliteet.

Meie eesmärk on: rohkem tasakaalus arengut. Praegused parempoolsed erakonnad pakuvad liialt majanduskeskset «ratsa rikkaks» arengumudelit, varjutades nii ühiskonna vaimset ja kultuurilist eneseteadvust. Majanduse arengu kõrval tuleb rohkem hinnata tasakaalus töö-, vaimu- ja seltsielu.

Väärtustame haritust (sealhulgas õpetajaid, teadlasi, haritlasi) ja vaimsust ning humanitaariat (vabad kunstid) laiemalt. Teadvustame ühiskonnale, et Eesti tulevikule võib majandusliku kidumise kõrval saatuslikuks saada hoopis elumõnude ülehindamine. Taotleme senisest avatumat poliitilist kultuuri. Tahame luua detsentraliseeritumat ja ideoloogiliste valimisloosungite asemel sisuloomele ja dialoogile keskenduvat poliitilist kultuuri.Püüame muuta Eesti praegust massiparteide mudelit, mille tuumaks on staarpoliitikud ja management ning neilt meedia vahendusel massidele suunatud ühepoolne kommunikatsioon.
Meie alternatiiv on kaasata lai ring aktiivseid inimesi ja ehitada üles tagasisidestatud suhtlus võimalikult paljude ühiskonnarühmadega, näiteks vabasektori ühendused ja erialaliidud.

Tartus on palju tublisid sobiva kogemustepagasiga kodanikke, kellest oleks suurt abi linna ja tema sihtasutuste juhtimisel, kuid need inimesed ei soovi olla praeguste parteide liikmed.
Nad ei soovi lugeda lehest, kuidas mõni tema võitluskaaslane äritses elamislubadega või kuidas arrogantne parteikaaslasest minister paugutab riigikogu kõnepuldist rahvasaadikute suunas. Nad ei soovi minna partei kongressi nime kandvale etendusele, kus valida saab ainult ühte parteijuhti ja saalist vaatavad vastu täiesti tundmatud näod. Nad ei taha olla osake skandaalidest, mida erakonnad rohkesti toodavad.

Me oleme avatud kõigile ärksamatele Tartu käekäigust hoolivatele linnakodanikele. Kelles on tahet oma mõtted välja öelda, see löögu kampa. Usume, et Tartule loovad parima programmi tartlased ise, mitte parteid. Kindlasti ei kasuta Vaba Isamaaline Kodanik kohalikel valimistel ministreid ja riigikogu liikmeid peibutuspartidena, sest me teame: tartlased pole nii rumalad.

Teeme poliitikat, mis toetab tartlaste püüdlusi: kuuluda usalduslikku ja sõbralikku kogukonda, teha tööd, elada tervelt, liikuda mõnusas linnaruumis ja tunda rõõmu oma rahvuskultuurist!