Monday, March 24, 2008

2018 on meil rohkem ka mittetehnoloogilisi uudsed teenused pakkuvad ettevõtteid

2018 on meil rohkem ka mittetehnoloogilisi uudsed teenused pakkuvad ettevõtteid

Arvan, et Eesti majanduses on aastal 2018 küll tegijaid tehnoloogilisi lahendusi rakendavate ettevõtete näol kuid üllatavad just mittetehnoloogilisi uudsed teenused pakkuvad ettevõtted.

Mittetehnoloogiliste teenuste valdkonnas muutume oma regioonis arvestatavalt konkurentsivõimelisemaks eelkõige kvaliteetse logistika vallas ja seda nii maal kui merel.

Finantsteenused nagu kindlustus ja kommertspangandus on jätkuvalt olulised aga kiiremini arenevad eelkõige online finantsteenused sulades kokku võidukäiku tegeva online kaubandusega.

Hoogsalt on suurenenud meditsiini ning tervishoiu teenuste osakaal meie majanduses ja ekspordis.

„Vanad kännud ” tööstuses annavad teed noorematele ja Eesti tööstus (ka toiduainete tööstus) areneb rohkem juhtimise-põhiseks. Eesti ettevõtjad on õppinud rohkem ise musta tööd sisse ostma ja uue brandi või teenuse näol uut lisaväärtust looma.

Turismil on ka aasta 2018 öelda oluline sõna meie ekspordis. Vigadest õpitakse ja Eesti on õppinud maailmale edukalt kommunikeerima „oma lugu”. Rakendust leiavad paljud nutikad mittetehnoloogilised lahendused, kuidas näiteks siduda turismi ja meditsiinialaseid teenuseid, koolitusi jne.

Tööstuses tekkib rohkem väikesed kuid konkurentsivõimelised kõrgtehnoloogilisi niššilahendusi pakkuvad ettevõtted, mis ei saavuta küll rahvusvahelist haaret kuid võimaldavad luua vähesel määral kuid hästi tasuvaid töökohti spetsialistidele.

Olulisel kohal on ka uusi tehnoloogiaid rakendavad teenused nagu praegu edukas mobiiliga parkimise teenus.

Enamus eksporti läheb ikka EL-i ja loodetavasti kasvab teenuste osakaal ekspordis. Praegu on kaupade ja teenuste liikumine EL sees ülekaalukalt kaupade kasuks ja kuna võib arvata, et EL sisene teenuste liikumine suureneb siis ehk on ka Eestil võimalus sealt oma noos saada.

Loodan, et eestlased on meie piirkonnas tugevad ka teistes teadmistepõhistes teenustes nagu uuringud, konsultatsioonid, koolitus ning kinnisvaraarendus. Siin tagab edu eelkõige koostöö teiste põhjala riikidega.

Uuendusmeelne ja uudsete lahenduste rakendamisele suunatud praktiline mõtteviis ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt on leidnud oma loomuliku koha ja meedias väheneb abstraktne ning inimesi väsitav kõnepruuk innovatsioonist kui millestki üldisest.

Loodan, et innovatsioonipoliitika on selleks ajaks integreeritud praktilise tegevusena kõikidesse olulisematesse riigi valitsemisaladesse nii nagu praegu on toimunud kvaliteetjuhtimise printsiipide rakendamisega avalikus sektoris.

Maailma riikide majanduse koguproduktist 7- 8% moodustava (Eestis u. 3% SKP-st) ja jätkuvalt kasvutrendi näitava loomemajanduse lipulaevaks on Eestis ka siis kuldne kolmik-

kirjastamine, reklaam ning arhitektuur.

Loomemajanduse ülejäänud valdkonnad saavad Eestis lõpuks ehk jalad alla ja meie oma unikaalne pärimuskultuur, eriti muusika, leiab siinkohal olulist rakendamist.

Loodetavasti võime aastal 2018 uhkust tunda ka mõne Eestis disainitud, loodud ja maailmas tuntud mänguasja või hariva-meelelahutusliku arvutimängu üle.

No comments: